icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Gospa Šori je babica učenke Lee Strelec, ki se je našemu povabilu v šolo prijazno odzvala.

 V ponedeljek, 9. 2. 2015, nam je gospa Šori pripovedovala o otroštvu in življenju ter šolanju nekoč in danes. Povabili smo jo zato, ker se pri pouku družbe učimo o preteklosti, in najlažje je, če učenci slišijo zgodbe in kaj povprašajo.

Povedala nam je, kakšna so bila oblačila, obutev, malice, učilnice, kakšni so bili otroci, kako je bilo doma in kakšne so bile pričeske. Dekleta so se oblačila v krilo, ki so ga nosile tudi v visokem snegu. Obuti so bili v gumi škornje, cokle, sandale, ali pa so bili kar bosi. Za malico so si od doma prinesli kruh. Kruh so si izmenjali – mestni otroci so želeli doma pečen kruh, vaški otroci pa kruh iz pekarn. Imeli so eno učilnico, v kateri je potekal jutranji in popoldanski pouk. Otroci so bili bolj disciplinirani kot danes. Niso se pregovarjali učiteljem, saj so dobili kazen, pa še doma so bili tepeni. Ko so prišli domov, so morali narediti domačo nalogo, pripraviti družini kaj za pod zob, med tem, ko so ostali člani družine delali na polju ali travnikih. Nato so odšli na pašo. Deklice so vsaki dan nosile kite, fantje pa so imeli kratko postrižene lase.

Gospa Šori je povedala, kako je vzgajala svoje otroke in kako prenaša vrednote življenja na svoje vnuke.

Ugotovili smo, da je vrednot, kot so prijaznost, strpnost, ubogljivost, vedno manj, in da današnji otroci imamo preveč dobrin, ki jih ne znamo ceniti.

Sklenili smo, da si bo vsak učenec iz zgodbe ge. Šori vzel le najboljše in začel ubogati v šoli in doma. Mogoče pa nam le uspe!

V zahvalo smo gospe poklonili risbico, ki si jo je sama izbrala – kurenta v tehniki oglja in krede ter napisali posvetilo in se nanj podpisali.

Gospa Šori, hvala vam za izčrpne zgodbe.

Pripravile: Iza Emeršič, Kaja Kralj, Lea Strelec, Oriana Bračko, Klara Janža Štrucl, 4. a


Simple Picture Slideshow:
Could not find folder /var/www/html/images/Aktualno/2014_15/Babica4a

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small