V oktobru je potekal ustvarjalni natečaj protikorupcijske komisije z naslovom Pisma poslancem. Učenci osnovnih šol iz cele Slovenije so v pismih izražali svoj pogled na razmere v naši družbi. Ponosni smo, da se je pismo učenke naše šole uvrstilo med najboljših dvanajst.

Pismoposlancem

Ta uspeh je doseglo pismo učenke 9.a oddelka Astrid Marovič, ki je tudi predsednica Skupnosti učencev na naši osnovni šoli. Med 433 prispelimi pismi iz 61 šol in 44 občin, se je prav njeno uvrstilo med najboljših 12. Za nagrado je bila v sredo, 11. 12. 2013, deležna sprejema v Državnem zboru, kjer je njeno pismo tudi razstavljeno. Vsi delavci in učenci šole ji iskreno čestitamo, pismo pa objavljamo tudi za vas z njenim privoljenjem.

 

Spoštovani poslanci!

Ko smo dobili nalogo, napisati Vam pismo, sem začutila odgovornost, kakršne doslej nisem občutila še pred nobeno nalogo.

Najprej naj Vam povem, da sem vesela in hkrati ponosna, saj vem, da boste to pismo brali Vi, spoštovani poslanci.

Žal sem še premlada, da bi se lahko tvorno vključila v demokratični proces in s svojo udeležbo na volitvah vplivala na življenje vseh prebivalcev Slovenije. Lahko pa Vam zatrdim, da sem srečna, da živim v demokratični državi. Vem, da je po svetu veliko ljudi, ki živijo v državah, kjer se njihova volja ne sliši, vladajo pa skupine ljudi ali posamezniki, ki skrbijo le za svoje lastne interese in koristi. Ljudje tam živijo slabo, so revni, brezposelni, v boju za preživetje. Čeprav te države na zunaj izgledajo demokratične, pa, če pogledamo od znotraj vidimo, da temu ni tako. Ker so tam ljudje izgubili občutek, da lahko na volitvah kaj spremenijo, saj so vse elite enako, je volilna udeležba majhna.

Politiki v takšnih navidezno demokratičnih državah skrbijo predvsem za to, da bi ostali na oblasti, ne glede na posledice in te so uničujoče za večino »navadnih ljudi«.

Neizmerno vesela sem, da pri nas ni tako. Poslanci ste člani različnih strank, glasujete pa po svoji vesti v dobro celotne države in se ne ozirate na ozke strankarske interese. Vsaka izmed strank, ki jim pripadate, pred volitvami predstavi svoje programe, volivci pa se na podlagi tega odločijo, komu bodo namenili svoj glas. Po volitvah, ko sestavite vlade pa ta program tudi dosledno uresničujete. Tiste stranke, ki niso v vladi pri glasovanju o pomembnih stvareh ne nagajajo ne glede na posledice, temveč skrbijo za dobrobit države tako, da podprejo tudi predloge, ki jih niso same predlagale. Pa saj se temu ne gre čuditi, v Vaših vrstah je mnogo uglednih, zelo izobraženih ljudi, ki si zaradi svojih moralnih vrlin zaslužijo vso spoštovanje.

V vsaki čredi se lahko pojavi črna ovca, vendar me navdaja v velikim zadovoljstvom gotovost, da bi, če bi se med Vami pojavil kdo, ki bi bil plagiator, prekupčevalec z orožjem ali tudi samo navadni skorumpiranec, le-tega nemudoma izločili iz svojih vrst. Za takšno moralno držo Vam čestitam in zagotavljam, da ne ostaja neopažena. Za nas, navadne državljane ste vzor, ki se mu skušamo približati, zavedajoč se dejstva, da ga ne bomo nikoli dosegli. Zahvaljujem se Vam za Vaš nesebični trud in Vas spoštljivo pozdravljam.

Astrid Marovič

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small