1. Rokovnik za vpis v srednje šole za šolSKO lETO 2024/2025 (novosti so označene z rdečo barvo)
DEJAVNOST    DATUM
Individualni pogovori z učenci in starši z namenom poklicnega svetovanja. Starši ste vljudno vabljeni na pogovorno uro s svetovalno delavko po predhodnem dogovoru.    po dogovoru
Izpolnjevanje elektronskega Vprašalnika o poklicni poti (eVPP) v soglasju s starši. Učenci si ustvarijo podobo o sebi, o svojih spretnostih, željah in na koncu izrazijo svojo namero o izobraževanju.     november 2024
Razpis za vpis v srednje šole in dijaške domove - spletna stran Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Seznanjanje z vsebinami razpisa.

  januar 2025

Pridobivanje zdravniških potrdil za programe, kjer je to potrebno (razvidno iz razpisa).    februar/marec 2025
Informativni dnevi v srednjih šolah in dijaških domovih.    februar 2025
Prijava za opravljanje preizkusa posebne nadarjenosti, znanja in spretnosti (umetniška gimnazija, zobotehnik, fotografski tehnik, tehnik oblikovanja) ter posredovanje dokazil o izpolnjevanju posebnega vpisnega pogoja za program gimnazija (športni oddelek) in ekonomska gimnazija (š). Podrobne informacije in prijavnice dobijo učenci na informativnem dnevu, v šolski svetovalni službi ali na spletni strani MIZŠ.    
Opravljanje preizkusov posebnih nadarjenosti, znanja in spretnosti (umetniška gimnazija, zobotehnik, fotografski tehnik, tehnik oblikovanja) ter ugotavljanje izpolnjevanja posebnega vpisnega pogoja za športne oddelke programa gimnazija.    
Učenci, ki so opravljali preizkus posebne nadarjenosti in spretnosti, prejmejo potrdila o opravljenih preizkusih ter potrdila o izpolnjevanju pogojev za vpis v športni oddelek gimnazije.    
Izpolnjevanje prijav za vpis za šolsko leto 2025/26 – v šoli    marec 2025
Učenci vrnejo podpisane prijave za vpis v šolsko svetovalno službo.    
Prijavljanje za vpis v 1. letnik SŠ za šolsko leto 2025/26.    
Javna objava številčnega stanja prijav za vpis v SŠ za šolsko leto 2025/26 (spletna stran MVI).    
Analiza prijav in svetovanje učencem o morebitnem prenosu prijave v drugo srednjo šolo.     
Morebitni prenosi prijav na drugo srednjo šolo (kandidati, ki želijo iz kakršnega koli razloga prenesti prijavo na drugo srednjo šolo).    
Javna objava omejitev vpisa za šolsko leto 2025/26.    
Srednje šole obveščajo prijavljene kandidate o poteku vpisa (posredovanje obvestila, kdaj se kandidati oglasijo na šoli in kaj prinesejo s seboj ...).    
Zaključek pouka in razdelitev zaključnih spričeval učencem 9. razreda OŠ    13. 6. 2025
Vpis oz. izvedba 1. kroga izbirnega postopka (učenci upoštevajo obvestilo, ki ga prejmejo iz srednje šole)    
Objava rezultatov 1. kroga izbirnega postopka in seznanitev kandidatov, ki niso bili uspešni v 1. krogu z možnostmi v 2. krogu in razdelitev ustreznih gradiv.    
Objava spodnjih mej 1. kroga izbirnega postopka (spletna stran MVI).    
Prijava neizbranih v 1. krogu izbirnega postopka za 2. krog izbirnega postopka.   
Objava rezultatov 2. kroga izbirnega postopka (srednje šole).    
Vpis kandidatov, ki so bili uspešni v 2. krogu izbirnega postopka.   
Objava prostih mest za vpis (spletna stran MVI)    
Vpis na srednjih šolah, ki še imajo prosta mesta.    

Štipendije (državne, deficitarne, Zoisove, kadrovske ...)

 

 javni poziv v mesecu juniju 2025
 2. Merila za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa

Od 1. septembra 2024 veljajo nova merila za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v srednješolske izobraževalne programe, in sicer se bodo kandidati v skladu z novo odredbo v primeru omejitve vpisa razvrstili na podlagi vsote odstotkov, pridobljenih iz:

.

Posebnosti: umetniška gimnazija - določeni programi, zobozdravstveni tehnik, fotografski tehnik, tehnik oblikovanja (zgoraj navedena merila se upoštevajo po uspešno opravljenem preizkusu psihofizičnih sposobnosti oz. posebne nadarjenosti / spretnosti); gimnazija - športni oddelek (upoštevajo se zgoraj navedena merila in merilo športni dosežki);

Učenci s posebnimi potrebami: učenec ne sodeluje v izbirnem postopku, če izpolnjuje vpisne pogoje za vpis v izobraževalni program, v katerega se je prijavil ter najkasnje dan pred začetkom izbirnega postopka na srednjo šolo predloži veljavno odločbo o usmeritvi v ta izobraževalni program in dosega najmanj 90 odstotkov točk 1. ali 2. kroga izbirnega postopka po merilih, potrebnih za vpis v program, v katerem kandidira za vpis.

                                                                                       

3. Izbirni postopek kandidatov v primeru omejitve vpisa

1. krog: Na šolah, ki omejijo vpis, izbira učencev poteka tako, da v 1. krogu po zgoraj navedenih merilih izberejo novince za 90 % razpisanih mest. Kandidati, ki imajo v 1. krogu dovolj točk, so s tem tudi vpisani. Kandidati, ki ne zberejo dovolj točk, se uvrstijo v 2. krog. 
2. krog: Sodelujejo le tisti učenci, ki se v 1. krogu ne uvrstijo na izbrano šolo. Kandidirajo na 10 % prostih mest na vseh srednjih šolah, ki omejijo vpis, in na vsa še prosta mesta na drugih srednjih šolah. Na podlagi ponujenih prostih mest po prioritetnem vrstnem redu lahko naštejejo do 10 programov oz. šol. Svoje namere najkasneje ???oddajo na srednjo šolo, na katero so prijavljeni. O razvrstitvi na eno od naštetih srednjih šol bodo obveščeni naknadno s strani srednje šole. 

 

4. Koristni spletni naslovi: 

 

-Razpis za vpis v srednje šole za šolsko leto 2025/26  (vključno z informacijami o vpisu v SŠ: Rokovnik za vpis, merila v primeru omejitve, infromacije o stanju prijav, obrazec in navodila za prenos prijav...): v pripravi

- Srednješolski vpisnik 2025 (e-brošura): v pripravi            

- Razpis za vpis na študijske programe za študijsko leto 2025/26: v pripravi

 

5. SREDNJE ŠOLE V PODRAVSKI REGIJI

Šola za ekonomijo, turizem in kmetijstvo  (tehnik oblikovanja, cvetličar, ekonomski tehnik, gastronomske in hotelske storitve (kuhar, natakar), gospodar na podeželju, kmetijsko-podjetniški tehnik, pomočnik v biotehniki in oskrbi, trgovec)
Elektro in računalniška šola Ptuj (elektrikar, mehatronik operater, elektrotehnik, tehnik računalništva, tehnik mehatronike)
Strojna šola Ptuj (pomočnik v tehnoloških procesih, oblikovalec kovin - orodjar, inštalater strojnih inštalacij, klepar-krovec (tudi v vajeniški obliki), izdelovalec kovinskih konstrikcij, avtoserviser - tudi v vajeniški obliki, avtokaroserist - tudi v vajeniški obliki, strojni tehnik)
Gimnazija Ptuj (gimnazija, gimnazija(š), umetniška gimnazija - smer gledališče in film / likovna smer)


Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše (farmacevtski tehnik, kemijski tehnik, gimnazija)
Srednja elektro-računalniška šola Maribor (elektrikar, računalnikar, elektrotehnik, tehnik računalništva, tehniška gimnazija)
Konservatorij za glasbo in balet Maribor (umetniška gimnazija - glasbena smer: glasbeni stavek, petje-instrument / umetniška gimnazija - plesna smer: balet)
II. gimnazija Maribor (gimnazija, gimnazija(š))
III. gimnazija Maribor (predšolska vzgoja, gimnazija, gimnazija (š))
Prva gimnazija Maribor (gimnazija, klasična gimnazija)
Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška (gimnazija)
Srednja šola za prehrano in živilstvo Maribor (pomočnik v biotehniki in oskrbi, pek, slaščičar, mesar)
Srednja prometna šola in dijaški dom Maribor (logistični tehnik, tehnik varovanja, tehnik elektronskih komunikacij)
Lesarska šola Maribor (obdelovalec lesa, mizar, gozdar, gozdarski tehnik, lesarski tehnik)
Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor (bolničar-negovalec, zdravstvena nega, kozmetični tehnik)
Srednja gradbena šola in gimnazija Maribor (pomočnik pri tehnologiji gradnje, zidar, tesar, dimnikar, izvajalec suhomontažne gradnje, pečar-polagalec keramičnih oblog, slikopleskar-črkoslikar (tudi v vajeniški obliki), gradbeni tehnik,       okoljevarstveni tehnik, tehniška gimnazija)
Srednja šola za oblikovanje Maribor (frizer, izdelovalec oblačil, grafični operater, tehnik oblikovanja, medijski tehnik)
Biotehniška šola Maribor (cvetličar, mehanik kmetijskih in delovnih strojev, kmetijsko-podjetniški tehnik, naravovarstveni tehnik, veterinarski tehnik)
Srednja šola za gostinstvo in turizem Maribor (gastronomske in hotelske stroitve (kuhar oz. natakar), gastronomija in turizem (oz. gastronomsko-turistični tehnik), pomočnik v biotehnki in oskrbi)
• Srednja ekonomska šola in gimnazija Maribor (ekonomski tehnik, ekonomska gimnazija)
• Srednja šola za trženje in dizajn Maribor (trgovec, administrator, ekonomski tehnik, aranžerski tehnik)
• Srednja strojna šola Maribor (oblikovalec kovin-orodjar (tudi v vajeniški obliki), inštalater strojnih inštalacij, mehatronik oprater, avtoserviser, avtokaroserist, strojni tehnik, tehnik mehatronike)
• Gimnazija Ormož (gimnazija, predšolska vzgoja, zdravstvena nega)
• Srednja šola Slovenska Bistrica (trgovec, ekonomski tehnik, gimnazija, metalurški tehnik)
• Škofijska gimnazija Antona Martina Slomška Maribor (gimnazija)

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small