icon facebook png 26 icon instagram icon instagram Erasmus+  Erasmus+  Erasmus+Erasmus+
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

Na naši šoli učence v okviru medgeneracijskega sodelovanja spodbujamo k razmisleku, da so izkušnje starejših dragocene in neprecenljive.

 

V življenju nas čaka veliko stvari, izzivov, na katere nismo pripravljeni in v teh trenutkih nam najboljše nasvete in pomoč ponujajo naši starši in stari starši. Z leti pridejo izkušnje in modrost, s tem pa nasveti, ki nam jih dajejo starejši. Učijo nas tudi osnovnih vrlin in veščin, ki jih potrebujemo v vsakdanjem življenju.

Moja mami me že od malih nog navaja na osnovna opravila, ki jih bom, ko bom tudi sama mama, morala poznati. Naučila me je kuhati, likati in me navajala na red in disciplino. Tudi moja babica me je veliko naučila. Naučila me je biti dobra in poštena oseba, a tudi druge stvari, kot je šivati, saditi različne rastline, dedek pa me je naučil tudi kaj popraviti, da se mi ne bo treba vedno zanašati na druge ljudi in se bom znala sama znajti.

Svoji družini sem zelo hvaležna, saj so mi pomagali biti oseba, kot sem danes. Vsi bi morali bolj spoštovati svoje starše in stare starše, se jim zahvaliti ter od njih nabrati čim več znanja in navad, saj jih nekoč ne bomo več imeli in bomo morali sami biti ta opora svojim otrokom in vnukom.

Otroci smo res ogledalo svojih staršev, saj nas oni izoblikujejo v odrasle osebe, ki bodo nekoč vse navade in znanja predajale mlajšim generacijam.

Brez naših staršev in starih staršev ni prihodnosti, saj oni vplivajo na nas, ki bomo nekoč na njihovem mestu, zato smo lahko srečni, če imamo ljubeče starše, ki nas imajo voljo učiti novih stvari in pozitivno vplivati na nas.

Svoje znanje in veščine, ki sem jih prejela od svojih staršev, bom lahko povedala svojim otrokom in jih gledala odraščati in s svojim pogledom na svet delati spremembe in nato predajati svoje navade njihovim otrokom, saj nove generacije oblikujejo našo prihodnost, vendar to ne bi bilo mogoče brez naših prednikov, ki si zaslužijo vso hvaležnost od vseh nas.

Naši starši in stari starši so zaklad, vendar ta zaklad se ne sveti večno, zato ga moramo varovati in imeti radi, dokler ga lahko, saj se svet lahko v sekundi spremeni in brez njihovih nasvetov se lahko izgubimo v temi in zmedi brez odgovorov na nove izzive in vprašanja življenja.

Maša Vinko, 9.a

zdravasola-alpha-small  ekosola-alpha-small